Levinin tarina

Jokikadun vaaleanpunaisessa upeassa puutalossa on vuosien saatossa raikunut nauru ja laulu! Vanhan viinatehtaan uumenissa on vietetty lukuisia juhlia, joihin ovat osallistuneet niin taiteilija Ville Vallgren kuin Albert Edelfeltkin.

Tehtailija Levin

Arkkitehti C.J.E. Gustavsonin viinatehtaaksi suunnittelema kaunis puutalo valmistui Porvoon jokirantaan vuonna 1843. Panimomestari Carl Axel Levin muutti taloon vaimonsa Johannan ja heidän kolmen lapsensa kanssa vuonna 1855 ja ryhtyi paloviinan sekä erilaisten likööreiden valmistajaksi. Perhe asui talon ensimmäisessä kerroksessa, viinatehdas sijaitsi talon holvikellarissa. Sen useissa huoneissa oli lukuisia uuneja ja pannuja, joissa nautintoaineita valmistettiin. Carl Axel Levin näki ensimmäisenä myös oluen myynnin mahdollisuudet työväelle ja yritti tarmokkaasti häätää muita alalla toimijoita pois Porvoosta. Aika oli juomatuotteille otollinen ja muutamassa vuodessa Levinistä tuli yksi kaupungin rikkaimmista miehistä. 

Yrittäjyyttä & loisteliaita pitoja

Nälkävuosi vuonna 1868 tuotti Levinille suuria ongelmia tehtaan tuotannossa, sillä erityisen kylmänä talvena ei ollut mahdollista saada yli 30 asteen lämpöä kellaritilaan. Seuraavan vuoden 1869 tammikuussa tulipalo tuhosi tehtaan höyrypolttimon ja tehdas oli rakennettava uudelleen. Vuonna 1880 viinatehdasta laajennettiin kadun toiselle puolelle kolmikerroksiseen tehdasrakennukseen. Suurliikemies Levin toimi lukuisilla eri aloilla ja hänen omistuksessaan oli myös mm. Kiialan kartano Porvoossa. Carl Axel Levin kuoli vuonna 1893.

"Kaikki kunnon porvoolaiset ovat käyneet Levinin kauniissa ja taiteellisessa kodissa. Minä pääsin sinne jo varhaislapsuudessani leikkimään talon ainoan pojan Oskarin kanssa." - Ville Vallgren -

Carl Axel Levinin poika Oskar oli Ville Vallgrenin hyvä ystävä ja suuri taiteen ihailija. Levinien kotona järjestettiin usein suuria juhlia ja tanssiaisia. Oskar ja hänen sisarensa Viola ottivat ranskalaiselta tanssin opettajalta tanssitunteja ja esittivät kauniita tansseja kotinsa kutsuilla. Myöhäisemmässä vaiheessa Oskar järjesti itse pitoja ystävilleen. Ystäväpiiriin kuului muun muassa Albert Edelfelt ja hänen kunniakseen syötiin erityisen hyvin. Oskar Levin oli kulinaristi, taitava kokki ja suuri ruoan ystävä. 

"Isäntä oli valmistanut savustettua hanhenhintaa, ankeriashyytelöä ja hummerivuokaa. Niiden jälkeen siirryttiin rapuihin, joita Oskar Levin kantoi pöytään tuhat kappaletta. Kun ravut oli huuhdottu alas sherryllä, siirryttiin Levinin kuuluisaan kalakeittoon. Sitä seurasi paistettua kampelaa, sitten kananpoikaa... Jokaiselle ruokalajille oli tietysti valittu juoma pieteetillä talon omista valikoimista". 

"Oskar tiesi, että pidin herkuista ja söin runsaasti enkä halveksinut runsaita ja hyviä juomia palan paineeksi. Oskar Levinin vanhemmat olivat kuolleet ja hän asui nykyisin yksinään suuressa kauniissa talossaan, missä oli paljon taideteoksia. Suuren kulmasalin pitkä sivu oli Jokikadulle päin ja toisella sivulla oli näköala lasikuistilta rantapengermälle. Sieltä saattoi katsella, miten höyrylaiva Runeberg ja höyrypurret Ahkera ja Tärnan ajoivat kaupunkiin ja merelle". - Ville Vallgren - 

Huhut kertovat, että Oskar Levinillä oli lemmikkikarhu, jota pidettiin talon kellarissa. Sen häkki kaltereineen purettiin pois vasta kellaritilan remontin yhteydessä. Kerrotaan, että karhu sai ulkoilla jokirannassa puuhun kytkettynä. Oskar Levin lahjoitti karhun eläintarhaan Pariisiin. Tarina kuuluukin, että kyseisessä eläintarhassa on edelleen kyltti lahjoituksesta. Levinin tilasta saattaa olla löydettävissä edelleen karhun kynsien raapimajäljet. Oskar Levin kuoli vuonna 1905 mutta hänen henkensä on talossa edelleen vahva.

Talon kellaritilaan remontoitiin juhla- ja galleriatila vuonna 1987. Tiloissa toimi 16 vuoden ajan tilausravintola ja juhlatila Levinin Kellari. Kiitämmekin edellisiä yrittäjiä kuluneista vuosista ja sadoista upeista tilaisuuksista.

Nyt on kuitenkin uudistuneen Levinin aika! Haluamme tarjota käyttöönne ainutlaatuisen juhlatilan, jonka historiallisen tunnelman voi kokea vain tulemalla paikan päälle. Levinin juhlatila soveltuu monenlaisiin juhliin ja tapahtumiin:

  • Häät
  • Vuosipäivät 
  • Perhejuhlat: ristiäiset, konfirmaatiojuhlat, ylioppilasjuhlat
  • Teemajuhlat (vappubrunssit, rapujuhlat, Halloween, Oktoberfest ym.)
  • Yritysjuhlat
  • Konsertit
  • Yritysten tai yhdistysten kokoukset
  • Tuotelanseeraukset
  • Näyttelyt


Tervetuloa viihtymään Leviniin.

Ystävällisin terveisin,
Katja Henkola